14. marraskuuta 2009

Maaleja ja unelmia

Jonakin talvi-iltana muutamassa harrastesarjassa pelannut perheenisä katselee talven tullen muistoja sieltä vintin laatikosta, missä on pokaalit, mitalit ja kunniamaininnat suorituksista. Sen jälkeen hän vilkaisee ikkunaruutujen takaa ulos nähdäkseen muutaman pojankoltiaisen, jotka kaipaavat taidoilleen jo jotain kehitettävän kaltaista toimintaa. Hän tuntee sydämessään piston, joka aikaansaa idean. Se on se, että perustetaan jonnekkin pienelle paikkakunnalle jääkiekkojoukkue junnuille.

Monesti se tarina alkaa esimerkiksi tämänkaltaisesta tilanteesta, kun pienten paikkakuntien seuratoimintaa aletaan kehittää. Talkoovoimin täytetään papereita, anotaan harjoitusvuoroja ja saadaan toimintaa pystyyn. Paikallisia yrityksiä saadaan toimintaa tukemaan. Enää puuttuu vain ne pelaajat, joiden sisällä se kipinä syttyy.

Siellä ollaan mahdollisesti katsottu jääkiekon MM-kisoja tai SM-liigan playoff-pelejä isän tai veljen kanssa kotisohvalta käsin tai on voitu olla notkumassa myös kentän laidalla isoveljen hihassa roikkuen ja perheen kanssa vietetty riehakas talvipäivä. Sitä kautta on syttynyt kipinä jääkiekon pelaamiseen ja on pitkä kesä edessä, ennen kuin voisi lähteä syksyn alkaessa peruskouluun ja myös luistelukouluun.

Ylivieskan jääkarhut


Muun muassa Ylivieskan jääkarhut on yksi sellainen taho, joka pyrkii ruohonjuuritasolla tarjoamaan mahdollisuutta niille nuorille Wayne Grezkyille ja Teemu Selänteille ja Miikka Kiprusoffeille, että heillä olisi mahdollisuus kokea ensiaskelia kohti mahdollista kiekkotähteyden unelmaa. Jääkarhujen tavoitteena on laadukas luistelukoulutoiminta. Tämä taho on järjestänyt lasten luistelukouluja jo vuosia. Tämä koulu tarjoaa mahdollisuuden ihan siihen perustaidon kehittämiseen eli opettaa lapselle normaalin luistelun taidon. Jos lapsi haluaa alkaa pelata jääkiekkoa luistelutaidon oppimisen myötä, löytyy siihen mahdollisuus kiekkokoulusta. Sitä kautta pääsee myös sitten juniorijoukkueisiin.

Paikkakunnalla löytyy hyväntekijöitä, muun muassa Ylivieskan kaupunki, jotka tukee ilmaisella jää-ajalla jääkiekkokoulun toimintaa. Myös Kärppä-säätiö, joka tukee Pohjois-Suomen jääkiekkoilua, tuki myös tämän koulun toimintaa osallistumalla 50% avustuksella toteutuvien kustannuksien maksamisen tukemiseen. Summa oli ”vain” 1750 euroa mutta sillä autettiin merkittävästi alkuun tämän koulun toimintaa.

On kuitenkin olemassa myös Goals and Dreams – niminen järjestö, jolle Ylivieskan jääkarhut lähetti anomuksen koskien 2 settiä juniorijääkiekkomaalivahdin varusteita.
He toimittivat englanninkieliset hakemukset vaadittuine liitteineen Suomen Jääkiekkolijat ryn kautta Goals & Dreams – rahastolle Torontoon. Anottujen varustesettien arvo oli myös ”vain” pari tuhatta euroa. Sellaiset summat ovat kuitenkin merkittävä rahaerä, mikä aloittavan joukkueen kuluihin menee. Hakemus hyväksyttiin, ja Reebok toimitti varusteet Ylivieskaan. Yhtenä hyväntekona jääkiekkokoulun toimintaa tukien tämäkin järjestö sai taas jälleen kerran hyvää aikaan.

Goals and Dreams


Goald and Dreams – järjestö perustettiin 19.11.1999 , Torontossa entisten ja nykyisten NHL-pelaajien toimesta (NHLPA), jotka halusivat antaa myös takaisin jotain sille toiminnalle, mistä hekin aikanaan aloittivat. Tämä järjestö haluaa antaa mahdollisuuden niille lapsille, joilla ei olisi muuten mahdollisuutta päästä tutustumaan kyseiseen lajiin. Yli 350 jääkiekkoilijaa on osallistunut NHL:n pelaajayhdistyksen omistaman järjestön kautta tai yksityisenä henkilönä, oman kotikaupunkinsa jääkiekkoilun ruohonjuuritason tukemiseen. Varusteet toimittaa Reebok niille joukkueille, keiden toimintaa tukien hakemukset järjestössä on hyväksytty. Tämä järjestö on kymmenenvuotisen olemassaolonsa aikana toimittanut varustepaketteja yli 13 000lle varustesettiä yli 22 maahan, joissa yli 50 000 lasta on jo päässyt tutustumaan lajiin nimeltä jääkiekko muun muassa näissä maissa : Etelä-Afrikka, Australia, Romania, Intia, Malesia. Myös kymmeniä jääkoneita ja kaukaloita plekseineen on lahjoitettu pienille kaupunkeille ja kunnille ympäri Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa. Varusteet lahjoitetaan joukkueille, jotta niitä varusteita voitaisiin kierrättää joukkueen sisällä, tarjoten näin mahdollisimman monelle tilaisuuden löytää lajin pariin harrastamaan sitä. Järjestö on lahjoittanut yli 17 miljoonaa dollaria erilaisiin ruohonjuuritason jääkiekkotoimintaa tukeviin ohjelmiin, joka on tehnyt siitä maailman laajimman ruohonjuuritason jääkiekkoilua tukevan ohjelman maailmassa.

Kyseinen järjestö on 10-vuotisen juhlavuoden kunniaksi lähtenyt 11-22.11.2009 väliseksi ajaksi 10 maata 10 päivässä – kiertueelle 360 täydellisen varustesetin kanssa, joiden arvo on 180.000$. Nämä maat ovat Euroopassa Ruotsi, Suomi, Venäjä, Latvia, Tsekki,Slovakia, Bosnia, Saksa + USA ja Kanada, joissa jääkiekkokulttuuri on jo jokseenkin vahva mutta toiminnan kehittäminen ja ylläpitäminen kaipaa varusteiden osalta vielä tukemista joissakin kaupungeissa ja kiekkojoukkueissa. Suomessa kiertue kävi 14.11 Helsingissä, SM-liigan HIFK – TPS – ottelussa, missä ennen ottelua lahjoitettiin varustesettejä muun muassa Jyrki Lumpeen ja Esa Tikkasen johdolla, jotka ovat suomalaisina entisinä pelaajina mukana järjestön toiminnassa. Kiertue alkaa Ruotsista ja päätyy Kanadaan, Torontoon, Hockey Hall of Fameen. Kiertueen kulkua voi seurata myös tästä linkistä.

Toimintaa myös Suomessa


Suomen mittakaavassa toiminta on eri puolella Suomea paikallisten yritysten ja Kärppä-säätiön vielä aikas pienissä kengissä vaikkakin monilla pienillä lahjoituksilla ja talkootyöllä pystyykin olemaan jo yhteisellä arvookkaalla panoksella mukana. Vaan ässä kun olisi kuitenkin mahdollisuus pistää Suomessakin moinen järjestö pystyyn. Yksi keino voisi olla vaikkapa ammattipelaajien palkat, joista voisi kerätä pienen prosentuaalisen osuuden ottamisen myötä pelaajayhdistykselle rahaston ensi alkuun, mistä lähdettäisiin tukemaan moista toimintaa. Mikäs sen parempi keino olisi auttaa niitä tulevia kiekkotähtiä kuin se, että autetaan kehittämällä tämänkaltaista toimintaa. Niiden pienten nassikoiden joukossa kun itsekin varmaan aikanaan oli yhtenä junnuna toivomassa, että joku tekisi jotai asioiden eteenpäinviemiseksi ja toiminnan kehittämiseksi jatkuvuuden kannalta ? Suomesta muun muassa Jyrki Lumme on ollut Goals and Dreams – järjestön toiminnassa mukana alusta lähtien. Myös yksittäiset pelaajat ovat lahjoittaneet lastenklinikoille erilaisia summia ja suurissa kaupungeissa on akatemioita, jotka pyrkivät paikallista toimintaa kehittämään. Mutta yksi, yhteinen järjestö, jolla tuettaisiin ruohonjuuritason jääkiekkoa, olisi hyvä olla olemassa. Sillä saataisiin kohdistettua apua yhteä, laajana tahona ja edesautettua toiminnan tukemista myös jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti