2. marraskuuta 2009

SC H1N1 – Urheilukabinettien musta hevonen

Toukokuussa todettiin ensimmäisiä H1N1:n aiheuttamia tartuntoja. Tällöin ihmeteltiin taudin kohdistuvan enemmänkin nuoreen kuin vanhaan sukupolveen. Asian suhteen on epäilty iäkkään ikäryhmän aikaisempien epidemioiden ja pandemioiden myötä saamaa vastustuskykyä.

Koko maailmaan vaikuttava pandemia on näyttänyt myös urheilumaailmassa suruisaa uutista kuolemantapausten johdosta. Vain 13-vuotias kiekkojunnu Evan Frustaglio kuoli viikko sitten 48 tuntia myöhemmin saamiinsa oireisiin. NHLssä Peter Budaj , Ladislav Smid, ja Denis Grebeshkov ovat varmistettuja tapauksia H1N1een.
Jalkapallomaailmassa Englannin Valioliigassa Bolton Wanderers ja Blackburn Rovers ovat ilmoittaneet sikainfluenssatapauksista.

Taudin vaikutusta suomen urheilumaailmaan ei olla myöskään voitu välttyä. Nimekkäimpiä uutisointeja Suomessa on neljän sprinttihiihtäjän sairastuminen suomen hiihtomaajoukkueesta. Sairastuneet hiihtäjät ovat Matias Strandvall, Kalle Lassila, Martti Jylhä ja Jesse Väänänen.
Jatkossa sikainfluenssan vaikutuksista voidaan vain arvailla, miten se tulee vaikuttamaan joukkuelajeissa joukkueiden kokoonpanoihin. Vielä luvut ovat suht pieniä, parin kuukauden päästä jo huomattavasti suurempia.

Ensimmäisiä tartuntoja ilmaantui toukokuun aikana Meksikosta. Kesäkuun 3. SM-liiga piti vuosittaisen kokouksen koskien sääntömuutoksia. Niissä päätettiin videotuomarien ja muutaman muun säännöksen tuloa ensi kauden SM-liigaan. Mukana oli myös säännös, jossa 2 maalivahtia, 12 hyökkääjää ja 6 puolustajaa saa olla merkittynä illan kokoonpanossa. Parin kuukauden päästä moni voi miettiä kyseisen säännöksen vaikutusta, kun SM-liiga-joukkueet joutuvat ottamaan mitä suuremmalla todennäköisyydellä käyttöönsä pelaajia A-nuorten SM-liigasta korvaamaan aukkoja edustuskokoonpanossa. Luvassa ei ole pelipäivien siirtämisiä kovinkaan herkästi, koska nyt jo maaottelutauot tuntuvat vaikuttavan liigan pelipäiviin. Mielestäni kuitenkin vielä olisi varaa tiivistää pelipäivien rytmitystä. Jos se kuitenkin nyt tuntuu olevan jo vaikeaa, kuinka paljon se helpottaakaan tekemistä kun tänä kautena ei CHLää pelattukkaan ? Olisiko silloin tiettyjen joukkueiden painostuksen tuloksena pelipäivien siirto vähemmän vaikeampaa ? Kuinka paljon se auttaisikaan jos kaksi liigamiehistössä kokematonta junnua voisi pakistossa jakaa vastuuta vähentäen näin hieman kokemattomuudenkin piikkiin laskettavia virheitä pelitapahtumissa ? Tähän mennessä lajissa kuin lajissa, tällä pandemialla ei vielä ole suurta merkitystä isojen seurojen osalta mutta kadon käydessä tähtipelaajistoon, on sielläkin kokoonpanomuutosten myötä odotettavissa heikompia suorituksia. Jo nyt on erilaiset influenssat ja loukkaantumissumat tuoneet suuria vaikeuksia tietyille joukkueille pitkin maailmaa.

Urheilumaailmassa siis vaikutukset näkyvät jo nyt, mitäpä parin kuukauden päästä, kun vähemmän riskialttiit ryhmät saavat rokotuksensa vasta paljon myöhemmin. Paitsi Lekslandin jääkiekkojoukkue ruotsissa ja Edmonton Oilersin joukkue perheineen Albertassa. Mahtaako suurseuroilla maailmassa olla jatkossa myös moinen ”etuoikeus”, jottei menestys kaatuisi syyttelynä H1N1n niskaan ?
Tuskin H1N1 siitä paljon välittää. Mutta muut ihmishenget välittävät. Urheilijan status ei ole etuoikeutettu asema muun ihmishengen rinnalla. Urheilumaailmassa se näemmä kuitenkin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti