Esinäytös
Olen päättänyt aloittaa oman mielipiteen esille tuovan juttusarjan. Aikaisemmin olen pyrkinyt tuomaan esille faktoihin perustuvaa juttua. Niissä olen koittanut pitäytyä mahdollisimman paljon sellaisessa linjassa, missä olen koittanut pitää oman mielipiteen olematta hallitsevassa asemassa jutun suhteen. Nyt mielestäni uuden vuoden alettua, on aika myös joskus kertoa siitä, mikä minun mielestäni on oikein tai väärin.
Tämä idea lähti liikkeelle jo ensimmäisestä blogikirjoituksestani. Silloin rykäisin karstat pois konehuoneesta, jotta homma lähtisi jotenkin toimimaan sen saatuani alulle. Aina jokaisessa blogissa olen kertonut jostai asiasta ohuesti mielipiteeni, päästämättä sitä kuitenkaan valloilleen. Olen muissa yhteyksissä kertonut mielipiteeni suoraan asioista, saamatta sitä kuitenkaan useamman silmäparin tietoisuuteen. Nämäkin ovat vain omia mielipiteitä, mitä tässä juttusarjassa tulen kertomaan ja ovat vähän offtopic - aiheita normaalista linjastani. Niin sanotut EXTRA - jutut, ovat ehkä parempi nimitys näille. Mielestäni kuitenkin välillä on hyvä päästellä ilmoille omia mielipiteitä joistakin aiheista ja siksi IN MY OPINION eli minun mielipiteeni - juttusarja oli aika ottaa lisäksi normaalia blogeiluani.
En lähde kuitenkaan tyylilleni uskollisena asioista mitenkään haukkumaan tai jotain asiaa solvaamaan julkisesti vaan koitan kertoa senkin asiallisesti, mitä mieltä jostakin asiasta olen. Tarkoitukseni on vain pistää oma siemen kylvämään sille isolle pellolle, missä muidenkin mielipiteet itävät.
Johdanto
Suomessa on paljon eri urheiluselostajia, joista jokaisesta varmaan voisi kirjoittaa omanlaisensa jutun. Koen kuitenkin reiluksi kirjoittaa yhteenvedon heistä, joiden olen kuullut ja ”nähnyt” selostavan kuitenkaan nimiä mainitsematta. Jos seuraat urheilua, tekstistä voi ehkä lukea joistain virkkeistä joitakin persoonien kuvailuja tarkoituksellisesti tai tahattomasti.
Pointti jutussani on sillä, että kerron minkälainen on minun mielestäni hyvä selostaja, kansalaisuudesta riippumatta.
Makuasioista voi kiistellä ja siitä voi antaa kommentteja, jotka ovat mieluisia. Voisin kertoa tässä jutussa kestä pidän ja kestä en pidä. Se ei olisi minun mielestäni oikein, koska jokaisessa selostajassa on hyvää ja huonoa. Joissakin ei ole sitä kumpaakaan. He tekevät sitä kuitenkin työkseen ja toivottavasti itse joskus huomaavat, jos eivät ole tienaamassa leipää sen oikean työn parissa.
Mutta itse asiaan.
URHEILUSELOSTAJAT
Kun valitaan lajista riippumatta, sellainen henkilö selostamaan, joka osaa hommansa, kuuluu siihen mielestäni seuraavat asiat :
- Kyseinen ihminen on omanlaisensa persoona, joka osaa eläytyä tapahtumiin, kuin se tapahtuma olisi pala, joka putoaa hänen sydämmestään.
Tässä on mielestäni sellainen ominaisuus, joka vain harvalla on. Se selostuksen keskeltä huokuva kiinnotus, rakkaus, eläytyminen lajin pariin pitää tulla sieltä rivien välistä kuulijalle ja katsojalle välittyväksi. Voi jos, saisimme katsoa pienestä webkamerasta, kun joku selostaa jotakin lajia, saisimme siitä paljon enemmän irti silmillämme kuin vain korvillamme.
Tämä henkilö kertoo oman mielipiteensä asioihin mutta ei anna sen vaikuttaa liikaa selostamiseen jatkoa ajatellen.
Jos otetaan käsittelyyn sellainen usein kuultava piirre, mikä paistaa selostajan puheesta läpi, on se että he joko kannattavat toista joukkuetta, jonka puolella ovat tai sitten koittavat saada aikaan ”kohua” erilaisista tapahtumista, jos pelin taso ei heidän mielestään päätä huimaa.
Sarkastinen huumori on joskus sopivaa, jos kyseinen pelaaja tai joukkue on aikaisempien edesottamusten myötä jo surkuhupaisassa asemassa. Mutta loputtomasti sen saman vitsin venyttäminen ei ole sopivaa. Se on kuin purkka, jota jauhetaan ja venytetään äärimmäisyyksiin saakka, vaikka maku ja elastisuus ovat jo aikaa sitten siitä menneet.
Jotkut näistä sanonnoista jäävät urheiluselostuksen historian havinoille mutta useimmat tuppaavat ärsyttämään varsinkin, jos selostajan ammattitaitokaan ei päätä huimaa.
- Selostaminen pitää oppia, siihen liittyvät kaikki olennaiset asiat eivät tule luonnostaan
On tärkeää ottaa omanlainen selostustapa, eikä ryhtyä matkimaan muita selostajia tai niitä legendoja joiden myötä itsekin lähdit selostajan urasta haaveilemaan.
He ovat tulleet kuuluisiksi siitä omasta persoonastaan, sinä et voi enää tulla kuin surullisenkuuluisaksi heidän matkimisyrityksistään. Jos et osaa eläytyä samalla lailla, on parempi vaihtaa ammatissa sinne lehtiön taakse. Jos et osaa näytellä, siirry mielummin kameran edestä kameran taakse.
- Tiedä mitä selostat
Kun mietitään, mitä jotkut selostavat, huomaa helposti kuka on virkamiesselostaja ja kuka on asiantuntija lajin parissa. Virkamiesselostajat selostavat vain peliä, eläytymättä mitenkään. Se, että koittaa hehkuttaa jotain tapahtumaa menneiltä vuosilta, muttei muista tarkkoja yksityiskohtia asiasta, tai edes vuosilukua, on parempi sanoa asia suoraan tai olla sanomatta sitä ollenkaan. Se ei liity peliin, sitä ei tarvitse kertoa, jos se ei tuo mitään lisäarvoa pelin seuraamisen suhteen. Mielestäni mielenkiintoiseksi selostuksen tekee se, kun selostaja osaa kertoa jonkin tapahtuman pelaajasta, joka ei välttämättä liity pelin timmellykseen millään lailla mutta on hyvä nippelitieto kyseisestä pelaajasta. Tällöin saadaan hänestä myös inhimillistäkin puolta esiin, joka voi viihdyttää pelin seuraamista.
Kaikkea epäolennaista ei pidä laukoa vaan tilanteeseen liittyen se on sopivaa. On esimerkiksi turha lähteä sanomaan jostain jotain mielipidettä että hän on nuija tai osaamaton, jos ei tunne esimerkiksi kyseisen pelaajan taustoja tai tiedossa ei ole jotain mitä muut eivät välttämättä tiedä. Kolumneissa näppäimistön takana tai oluttuopin ääressä niitä voi sitten laukoa jossain muualla, ne eivät katsojaa kiinnosta. Myös säännöt on hyvä
Myös ne sääntömuutokset ja jotkin painotetut asiat on hyvä tuoda katsojalle tai kuulijalle esiin, jotta hänen ymmärryksensä lajin parissa kasvaisi ja tietoisuus eri asioista lisääntyisi. Se kehittää pelin seuraamisen tasoa ja edesauttaa jatkossa joidenkin tapahtumien seuraamista. On väärin lähteä oman ammattitaidottomuuden tai tietämättömyyden kautta ”sokaisemaan” lajin pariin tulevia. He voivat jättää joidenkin lajien seuraamisen sen takia, koska tuntuvat pitävän selostajan sanomisten myötä jotain asiaa vääränlaisena, kuin mitä se onkaan.
On tärkeää esimerkiksi jalkapallossa muistaa mitä paitsiosääntö on tai jossakin maalissa se, että tuomaristo on inhimillinen ja tekee päätöksiä sen hetken perusteella. Myöhemmin virheitä korjataan lehdistössä, vaikkei sitä pelikentän tapahtumien osalta voi enää mitenkään muuttaa. Silti tapahtunut on mennyttä asiaa, eikä sillä pidä ruveta mässäilemään koko peliä ja ottamaan tuomaria silmätikuksi, ellei hänellä todellakin peli ole karannut käsistä.
- Jos selostat, selosta vain sitä yhtä ja ainoaa lajia, josta sinut tullaan ”muistamaan”
Kyseinen kohta on mielestäni tärkein, jos olet jossain hyvä, pitäydy siinä.
On olemassa joitakin monitoimimiehiä, joiden persoonan kautta minkä tahansa asian hoitaminen onnistuu. Siinä on perimmäisenä syynä se, että he paneutuvat työhönsä ammattitaitoisesti ja tunnollisesti ja tekevät jokaisen hommansa elämässään viimeisen päälle.
Joskus heidän tyylinsä ei välttämättä sovi kaikkeen heidän tekemiseensä. He osaavat selostaa sitä toista lajia paremmin, koska tietävät siitä enemmän. Freelancerina työskennellessään voi itse päättää mitä hommia tekee, mutta silloin on myös tiedostettava se, että ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.
Jos joku selostaa jääkiekkoa, ei hän välttämättä osaa selostaa yhtä hyvin jalkapalloa. Monesti ne termit tulevat väistämättä selostuksessa esiin väärässä lajissa, väärin termein.
Keltainen kortti voi olla jäähy tai erätauko on puoliaika. Myös jokin omaksuttu selostustyyli toisesta lajista ei sovi kaikkeen mitä selostat.
Tämä on joskus huomattavissa sellaisesta syklimäisestä selostuksesta missä nopeatempoisempaa lajia aikaisemmin selostanut selostaja tekee nopeita pyrähdysmäisiä selostuksia jostain pelitilanteesta, joka ei johdakkaan mihinkään ja selostuksen huippu ikäänkuin ”kuolee”. Se on vaikea selittää, se pitää kuulla, jotta sen osaa erottaa. Mutta sen kyllä huomaa.
- Ole oma itsesi
Kohta, joka pitää olla iskostunut takaraivoosi, ennenkuin alat selostamaan yhtäkään peliä. Ota se selostusmoodi päälle, minkä koet sisimmässäsi parhaaksi ja katso mihin se riittää. Älä ole kukaan muu, se paistaa kyllä läpi, jos selostuksen taso heittelehtii liikaa. Esität jotain, mutta läpi paistaakin ihan jokin muu, ei ole oikein itseäsi eikä muita kohtaan. Todellista persoonaasi kukaan ei saa silloin loppujen lopuksi tietää.
Jotkut voivat hieman neuvoa kommentaattorina, jos innokkuus tai hermostuneisuus paistaa läpi mutta kyllä sitä koottuja paloja on internet pilvin pimein, missä moni uutisankkuri tai toimittaja kentän laidalla on tehnyt virheitä. Myöskään kaikki asiantuntija-statuksen saavat EIVÄT ole asiantuntijoita. Sellainen status pitää antaa niille, jotka pysyvät ajan hermossa mukana ja opiskelevat lajia päivittäin. Vanhalla tiedolla tai omilla mielipiteillä ei pitkälle pärjää, jos niissä ei ole totuuspohjaa. Monet pätkät sisältävät sellaisia kohtia, missä muun muassa toimittajat ovat esittäneet kysymyksen väärin, tai lukevat ja tulkitsevat jonkun asian erilailla kuin mitä pitäisi. Se kuuluu tähän maailmaan ja virheistä pitää oppia.
Se on myös oppimista, jos onnistuu toteamaan, että kotisohvalta on erilaista selostaa kuin usealle sadalle tuhannelle ihmiselle välittyvä selostus niihin vastaanottimiin, minkä takana jury kuuntelee, sinua. Moni voi miettiä, että kun menet johonkin peliin, ei sielläkään kukaan paikanpäällä selosta peliä sinulle. Jos radion ääressä kuuntelet peliä, jokin kertoo sinulle pelitilanteet. Mahdollisimman selkeä ulosanti mahdollistaa kuulijan pelin mukana pysymisen.
Silloin ei sinulla ole aikaa miettiä mitä kentällä tapahtui vaan sinun pitää pystyä kertomaan se asia kuulijalle, tai sitten ei. Jos 30 sekunnin päästä vielä mietit mitä tilanteessa tapahtui eikä ulosantosi ilmaisuineen ole selkeää, voit ihmetellä niitä tapahtumia sitten siellä paikanpäällä katsomossa, kunnes joku muu voi kertoa sinulle pelin tapahtumista.
Lopuksi :
- Jos rakastat lajia, osaat kertoa myös jotain siitä ja antaa kokemuksistasi myös jotain muille.
- Selosta niin, miten itsekin haluaisit kuulla jonkun selostavan
- Kaikki mitä luulet tietäväsi, ei ole aina oikein tai ulosannin arvoista selostusta, se on vain ääneenajattelua ja muka ns. ”kaikkitietävän” egoilua. Työmaan kahvipöydässä se voi toimia, ei siellä valokeilassa koko kansan edessä.
- Älä luule tai oleta, tiedä !
4. tammikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti